Oscar Jöback: Framtidens träning sitter i huvudet

Oscar Jöback

2013-08-30 Oscar Jöback

 

Framtidens träning sitter i huvudet

 

Träning förändras hela tiden och vi befinner oss i en tid där det oavbrutet kommer upp nya träningsformer. Det kan vara svårt att hänga med i allt nytt, vad man ska välja och vad som är bäst för att uppnå resultat. Jag tror att det här kommer att hålla i sig ett tag till, men den största förändringen med all träning är att allt mer lägga in det mentala biten.

 

Jag ser att anläggningar byter maskinerna till öppna ytor där man istället använder sig av kroppsvikten och olika redskap som balansbollar, gummiband och fria vikter. Kroppen får jobba mer på det funktionella sättet med rörelser som efterliknar de vardagliga sysslorna. På det sättet får kroppen jobba mer i rörelsebanor som den är byggd för och träningen blir mer tillgänglig oavsett vart man befinner sig. På gymmet, hemma, på semester osv.

 

Det är inte bara att träna utan det handlar också om att vara närvarande i sin träning och att få ut det mesta på så kort tid som möjligt. Det mentala har en enorm påverkan på vilka resultat man kommer att uppnå. Finns inte det mentala/ närvaron med i det man gör och i vad som händer med kroppen när man tränar så är det svårt att uppnå resultat. Detta kan man även se oavsett vad man ska ta sig för; relationer, jobbet, vänner och sig själv.

 

Så med tankens närvaro i din träning och acceptans till vad som händer och sker kommer detta med träning inte bara stärka upp kroppen utan även få många pusselbitar i vardagen att falla på plats och valen till vad du själv vill i ditt liv blir lättare att ta.

 

Träningsformer kan skapas i det oändliga, men den tappar sitt syfte om det inte finns något som tillfredsställer dig.

 

Så hur kan jag som person komma till den totala tillfredsställelsen eller i alla fall lusten till att hålla igång kroppen och få den att må bra i mitt liv?

 

Alla har vi olika mål när det väl kommer till träning och att komma igång.

1. Hitta något som du tycker är roligt eller återuppta något du verkligen tyckte var kul när du var barn eller något du kommit ifrån, men skulle vilja ta upp igen.

2. Få det du vill ha ut av din dröm/ träning till en verklighet och då menar jag att du pratar om ditt mål för andra och riktar tanken till hur känslan kommer att vara när du uppnått ditt mål.

3. Skriv ner vilket datum du ska ha uppnått ditt mål och det kan vara allt från att du ska ner 5 kg till att du ska klara av att hålla igång träning tre gånger i veckan i fyra månader, och skriv sedan ner vad du ska belöna dig med när du uppnått målet. Belöna dig med allt utom det som är ätbart för det kan vara orsaken till att du la på sig det extra kilo du nu har kämpat bort.

4. Släpp allt som heter kommunikation med andra människor, jobb, familj när du ska träna. Det är din tid och det viktigaste mötet på hela veckan. Din tid är värdefull.

5. Om inget hjälper och du behöver hjälp på traven så är en PT (personlig tränare) något som många använder sig av för att i alla fall komma igång och du ska få en grund att utgå ifrån.

 

Vi kan ha två stadier som påverkar om träningen blir av och det är när du är stressad och när du inte är stressad. Mycket enkelt. När kroppen mår bra och du inte känner stress – när det mesta flyter på i livet – så blir det så mycket lättare för dig att komma iväg och träna, men så kommer det upp saker som gör att du blir dränkt av jobb och alla drar i dig och då faller oftast träningen bort för att hinna med alla måsten. I slutänden så får du mer ont i kroppen och du tar den snabba maten istället för att du inte hinner med något annat. NOT GOOD!

 

Så för att hålla igång träningen även i en stressad situation så ska du fundera när du inte är stressad hur du fungerar när du är stressad. Vad skulle du kunna vara kapabel att göra med din träning när du är stressad?

 

Du kanske kommer fram till att du aldrig kommer att hinna en timme, men du skulle kunna få in 10 minuter på morgonen innan du drar iväg till allt jobb.

Då har du redan lagt upp en strategi hur du ska göra med din träning när du är stressad.10 minuter är så mycket bättre än ingenting alls och sen när du kommit ner i varv och börjar hitta balans så behöver du inte känna att du tappat allt som tränats upp och du kommer snabbare tillbaka till där du var när du slutade långa passen.

 

Precis som du planerar inköp av mat och hämtning och lämning osv. med allt så kan din träning läggas in i den planeringen. Det ska vara lika naturligt att skriva in din träning som du skriver in när du ska hämta barn eller skriva in dina möten. Du har kommandot över din kropp och du bestämmer hur den ska må men hur du tänker och med träning och rörelser hjälper det till att uppnå den balans du behöver mellan knopp och kropp.

 

Förändringen kommer när du har bestämt dig för förändring och står fast vid den och den förändringen MÅSTE komma från dig!

 

SÅ SÄTT IGÅNG!!!

 

/Oscar Jöback

 

Läs mer om och från Oscar här

www.oscarjoback.com

Instagram: @1975oscarjoback