Livsstilsförändring kan inte beordras

April 2014

Inom Avonova företagshälsa jobbar vi brett med att sörja för att våra kunders anställda mår bra. Det handlar då om arbetsmiljö, ergonomi, vi utför hälsokontroller och vi rycker in och löser problem som uppstår t.ex. vid konfliker av olika slag på jobbet. Det är viktiga uppgifter och ofta rycker vi in när det uppstått problem.

Men, vi jobbar också mycket förebyggande för att hindra att våra kunders anställda får problem med hälsan. Ofta handlar det då om att den så kallade ”livsstilen” lämnar en hel del att önska hur ett hälsoperspektiv. Man rör sig för lite, äter fel, väger kanske för mycket och känner stress i största allmänhet för att få ”livspusslet” att gå ihop.

Eftersom vi lever i en demokrati och i ett fritt land så kan vi inte beordra folk att ändra sin livsstil. Vad vi däremot kan göra är att visa vad en god livsstil kan leda till – och att det krävs mindre insatser än vad många tror. Ofta handlar det om att röra sig mera och sitta mindre. Det kan verka enkelt men det svåra är att få kontinuitet i bättre vanor.
I vår verktygslåda har vi då t.ex. Hälsoprofilbedömningen och vår 72-timmars pulsbaserade analys av livsstilen. De går ut på att man tillsammans med den enskilde personen tittar på orsak och  verkan i livsstilen och hur man kan påverka sin hälsa i ett längre perspektiv.

– Du måste själv komma till insikt för att det skall landa i ett beslut att skaffa en god vana. T.ex. att börja promenera raskt i 150 minuter per vecka – regelbundet!

Människokroppen är byggd för att röra sig mycket och jobba med de flesta muskler. Det är bara det att vår moderna livsstil oftast ställer mycket små fysiska krav på oss.

Som strateg inom hälsa och träning på Avonova tycker jag att det är både positivt och spännande att jobba med saker som får folk att må bra! I mitt jobb handlar det ju då mest om att äta lite bättre och att aktivera kroppen.

Men det kan också handla om att sköta om stela muskler och spända nackar, då brukar jag rekommendera att boka en massagetid.

Det är bra för både ”kropp och själ”!

//Bernt Johansson för Ugglapraktiken, april 2014