Kharma

Kharma

2013-07-04 av Torkel Segerstedt

Kharma finns, och inte bara som ett vattenhål för törstiga Stureplansungdomar. Nej, jag menar tanken om att goda tankar och gärningar ger dito tillbaka. Min vän, bilhandlaren, har länge propagerat för detta, vilket bland annat manifeterats i önskningar om en god golfrunda när vi spelat våra prestigefyllda matcher, eller avsaknad av elaka kommentarer om jobbiga kunder i bilhallen. ”Kharma, min vän”, brukar han säga, ”man måste tänka gott, annars får man en bumerang i huvudet.”

Så sant som det är sagt. Men ingen kan ständigt leva som den lär. Så häromdagen drabbade det även honom. Hans lagvigda skulle nämligen åka bort i fem veckor för att hälsa på släktingar på andra sidan Atlanten, och då undslapp han sig att säga till mig att han längtade till den tiden. Jag vet att han högaktar sin hustru, vilket han också sa den gången: ”Jag tycker om henne, det är inte det, men det ska bli så himla skönt att få vara själv, och få göra bara mina saker. Ja, Torkel, ”fortsatte han, ”jag längtar sååå mycket tills hon åker!” Och Kharma kan vara hård, den lilla reserveringen om hans tillgivenhet till henne räckte inte. Samma dag som han skjutsat och vinkat av henne på flygplatsen – ja till och med i den allerstund han klev ur bilen på grusplanen där hemma – drabbade Kharma honom. Ett plötsligt ryggskott som tvingade honom i sängläge i två veckor. Men Kharma är inte bara en bumerang i huvudet, den är en löpeld som sprider sig och frodas i de dåliga tankarnas gödslade jord. För när min vän berättade detta för mig medan jag handlade på Ica Maxi i Nacka, och jag glatt (som man gärna gör när man är ett år yngre) retade honom för både åldersskröplighet och klen kroppsbyggnad, så att både medköare och kassörskor hörde det, ja då slog Kharma ner på mig med styrkan hos Tors hammares ljungeld. Inte när jag med mobiltelefonen inklämd mellan kinden och axeln betalade mina matvaror, inte när jag kånkade kassen till bilen, men när jag klev ur i garaget därhemma (Kharma gillar bilar) och kände smärtan på högra sidan av nacken (där jag haft telefonen inklämd), då drabbade Kharma mig i skepnaden av en häftig (och min första) nackspärr!

Nu går jag här som en robot, med en osynlig nackkrage och oförmögen att vrida huvudet till höger och inser att mitt straff är rättvist. Kharma finns! Så, kära vänner, tänk gott, gör gott, så får du gott tillbaka. Och kom ihåg, det är en dyr växelkurs, en dålig tanke (eller handling) kräver mångdubbelt fler goda tillbaka! Men det priset betalar man ju så gärna!

Fast jag kan ju inte ändå låta bli att tycka att den där säljaren som ringde idag var himla jobbig…

Aj, vad var det som högg till i bakhuvudet!

… Aj!!


Leave a Reply

Name *

Web Site